Legalisaties en apostille

Legaliseren is een document geschikt maken voor gebruik in een ander land. Vaak zijn er voor legalisatie verschillende stappen nodig. Documenten die je kunt laten legaliseren zijn bijvoorbeeld een akte van de burgerlijke stand, een uitspraak van een rechtbank of een diploma. 

Legalisatie kan bewijzen dat:

Legalisatie bewijst niet dat de inhoud van het document klopt. De instantie waar je het document moet overleggen, kan dit controleren.

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat het document nog wordt voorzien van een Apostille of verdere legalisatie voor gebruik in het buitenland.

Legaliseren met een apostille
In veel landen kunt u een document laten legaliseren met een apostille. Dit is een verkorte vorm van legaliseren. Een autoriteit in land A legaliseert het document met 1 soort stempel of sticker: een apostille. Daarna kun je het document gebruiken in alle landen die meedoen aan het Apostilleverdrag.

Legaliseren zonder apostille
Doet land A of B niet mee met het apostilleverdrag? Dan bestaat legalisatie vaak uit 2 stappen:

Stap 1

Een autoriteit in land A controleert of de officiële instantie in land A het document heeft ondertekend. Meestal doet het ministerie van Buitenlandse Zaken van land A de controle. Na goedkeuring krijgt het document een stempel of sticker. Hiermee is voor land B duidelijk dat het document van een bevoegde instantie uit land A komt.

Stap 2

Land B legaliseert het document, na controle, ook met een stempel of sticker. Meestal doet een ambassade, consulaat of honorair consul van land B dit in land A. Na legalisatie kun je het document gebruiken in land B.

Indien wij een legalisatie voor je moeten verzorgen verzoeken wij een kopie van het te legaliseren document aan ons toe te zenden via e-mail info@amsonkolhoff.nl, zodat wij kunnen bepalen welke werkzaamheden noodzakelijk zijn en welke kosten hieraan zijn verbonden.

Terug naar boven